Intervju med Nordea

Vi har kontaktat banken Nordea och frågat vad deras bästa spartips är samt vilka deras främsta budget tips är och vi har även frågat om rådgivning vid första flytten.

 1.  Vilka är era bästa spartips?
   Månadsspara! Hur mycket kan jag avvara varje månad och vad har jag för mål med mitt sparande.  Gör en plan och se till att det läggs upp ett månadssparande som dras automatiskt varje månad, då anpassar man sig efter det man har kvar att leva för.
 1.      Hur lägger man upp en bra budget, och hur följer man den?
   Titta på vad man har för kostnader och vilka kostnader som är nödvändiga. Tex behöver jag de där prenumerationerna eller kan jag säga upp vissa abonnemang såsom Spotify osv.  När räkningarna är betalda, lägg undan pengar för mat och fundera sedan på hur mycket pengar som behövs att leva för och hur mycket pengar kan jag spara varje månad. Bra riktmärken för hushållsbudget finns på livsmedelsverkets hemsida men är såklart helt individuellt. Har man ett regelbundet sparande så finns en buffert de månader som mer räkningar trillat in eller om man får minskad inkomst.
 2. Är det vanligt att unga mellan 17-25 tar lån till bostad, får beviljas?    Eftersom det är svårt att hitta hyreslägenheter idag är det många unga som tar lån till sin bostad. Jobbar man så tittar banken på personens inkomst och om man kommer att klara av boendekostnaderna. Banken kollar både på dagens kostnad men även att personen ska klara av att räntorna går upp några procent. Yngre personer har såklart haft färre år att spara ihop till en kontantinsats till sitt boende vilket kan göra det svårare.
 3. Vad ska man tänka på innan man flyttar hemifrån när det gäller ens ekonomi?
  Få ordning på alla räkningar och ha koll på vilka kostnader man har från start. Ring runt till olika försäkringsbolag för att jämföra hemförsäkringar. Lägg in alla kostnader så att de dras med autogiro, e-faktura eller gör en pärm så att du har koll på att alla räkningar betalats. Lägg även upp ett månadssparande så att du har en buffert ifall något i hemmet skulle gå sönder och du måste köpa nytt.
 4. Vad är det bästa tipset du har när det gäller att spara?
  Gör en plan. Fundera på vad vill jag spara till, det är alltid enklare att spara om man har ett mål! Vad har jag för mål på kort och långsikt och hur mycket behöver jag spara för att nå dit. Ta hjälp av din bank för att lägga upp ett månadssparande som passar dig och det du vill åstadkomma med ditt sparande.  Försök undvika onödiga småköp ofta resulterar det i mycket pengar innan månaden är slut.
 5. Har du något eget att tillägga om ekonomi?
  Det handlar oftast inte om att ha så hög inkomst som möjligt för att få till en bra ekonomi utan att försöka ha så låga kostnader som möjligt. Skillnaden mellan inkomst och utgifter är det man ska kunna leva för och vilket möjliggör för sparande. Se över utgifterna, köp inte saker på avbetalning och låna inte för köp.