Flytta hemifrån

Att flytta hemifrån är bland det  största stegen som du tar i livet. Det är då du börjar ditt eget liv i din egna bostad och du har själv ansvar för vad som skall göras och vilka räkningar som skall betalas. Det är väldigt mycket saker som man måste tänka på innan man flyttar och några av de sakerna kan vara att skapa en bra budget för sina nya livsstil, teckna försäkring, hitta ett bra el-abonnemang och självklart en bra bostad att bo i.

Bostad

Något som kan vara svårt är att hitta rätt bostad för dig själv, beroende på hur mycket pengar du har att lägga på en ny bostad och var man vill bo samt om man vill bo i lägenhet eller villa Men vilket ställe du än väljer att bo på är det otroligt viktigt att man skriver ett skriftligt hyreskontrakt.

När du har flyttat hemifrån tillkommer det många nya utgifter som du tidigare inte har betalat när du bott hemma med dina föräldrar. Så det som kan bli svårt är att få ekonomin att gå ihop. Men då gäller det att du prioriterar vad som behövs till din vardag och dina behov, så att du inte slösar bort dina pengar på nöjen och annat onödigt som man bara vill ha och inte behöver egentligen.

 

Olika bostäder har olika kostnader, bor du i hyresrätt ska du betala hyra varje månad och om du bor i bostadsrätt ska du betala in en månadsavgift varje månad till din föreningen. Om du även har tagit ett banklån måste du betala ränta och amortering. I en bostad måste man även betala el, hemförsäkring, bredband, tv-licens, kläder, mat och andra behov. I vissa bostäder måste man till och med betala vatten och värmde. Ett tips är att du som nyss flyttat hemifrån lägger undan en liten summa av dina inkomster varje månad.

Vid den första flytten är det viktigt att du skaffar dig en hemförsäkring. Om du inte skulle ha en hemförsäkring kommer du inte att få någon ersättning om du blir av med dina grejer eller om din bostad skulle börja brinna eller stöld.

Abonnemang är också något du kommer måsta lära dig när du flyttar. Abonnemang behövs för bland annat internet och el. Så tänk på att jämföra olika abonnemang och se vilket som matchar  bäst för just dig. Kolla även noga upp om de har någon bindnings- och uppsägningstid så att du inte binder fast dig på något som du inte vill.

När du flyttar  blir du i behov av nya möbler och annat till din nya bostad. Saker som kan vara bra och köpa är olika saker till köket som du känner att du behöver, köksmaskiner som kommer användas, verktyg så att du kan laga och fixa småsaker själv, saker till vardagsrummet, städutrustning så att du kan hålla rent i din nya bostad, viktiga möbler till olika rum som t.ex säng, soffa samt lite övrig produkter som du behöver för att din vardag ska fungera.

Ett tips för att kunna spara pengar på möbler och annat som behövs till din bostad är att önska sig så mycket som det går i födelsedagspresent eller i julklapp. Då kommer du kunna spara pengar som du sedan kan använda till något annat.

Ett till tips på hur du kan spara pengar är att kolla på begagnade möbler istället för nya. Det behöver inte vara sämre för att det är begagnade utan bara billigare än helt nya.  Du kan även kolla runt i många olika butiker vad olika saker och ting kostar i olika butiker och sedan bestämma dig för det billigaste alternativet men samma produkt.

 

Checklista

  • Bestäm hur mycket din bostad får kosta samt vars du vill bo och hur du vill bo
  • Gör upp en bra budget. Räkna ihop alla dina nya kostnader och se till att du har råd. Glöm bara inte mat, kläder och sånt som behövs, det är också kostnader
  • Teckna en hemförsäkring. Om du skulle drabbas en en brand, stöld eller något annat som gör att du förlorar något kan du få ersättning med din hemförsäkring.
  • När du flyttar måste du alltid anmäla din adress till skatteverket. En så kallad flyttanmälan som inte kostar något att göra. Är du under 16 måste vårdnadshavare skriva under. Skatteverket kommer därefter sprida din nya adress till olika myndigheter.
  • Gör en adressändring så att din post kommer till din nya bostad och inte till din gamla.
  • Beställ interne- och teleabonnemang. Det är viktigt att man kollar hur länge man binder upp sig och vad som ingår.
  • Om du är över 18 måste du betala en tv licens för att kunna se på tv i din nya bostad.
  • Teckna elavtal så att du får el i lägenheten.
  • Köp eller få möbler och annat inför flytten. Se till att önska dig mycket av dina vårdnadshavare så behöver du inte köpa allt själv.
  • Skaffa flyttkartonger. Tips, kolla om du kan få gamla kartonger av mataffärer.

Källor: http://www.hallakonsument.se/pengar-och-ekonomi/livssituationer/flytta-hemifran/