Budget

Budget är ett resultat, där man planlägger för intäkter och kostnader. Men även en kalkyl där inbetalningar och utbetalningar planeras. Såsom en balansräkning, för tillgångar, ditt egna kapital och dina skulder.

Så om du finner det problematiskt att sätt upp en budget över din ekonomi på egen hand eller om du anser att du inte riktigt har förståelse för vad en budget innebär så har du kommit till rätt plats. Att få i ordning på din ekonomi kan ge dig friheten att leva som du vill.

Eftersom att ekonomi är en väldigt viktig del av våra liv så vill vi ge dig tips på hur du kan lägga upp en budget och vad du kan tänka på under processens gång.

Tips 1:  

Första steget är att räkna ihop alla dina inkomster, din disponibla inkomst ( lön efter skatt ). Skriv sedan ner det på ett dokument, papper eller på excel. Det du sen måste göra är att ta reda på vilka fasta och rörliga utgifter som sträcker sig över månaden. De flesta utgifter du har är dina räkningar som du betalar regelbundet, men kan även vara dina elavgifter, mat utgifter, nöjen, livsmedelsartiklar, osv (skriv även in detta i budgeten ). När du tagit reda på dina intäkter och utgifter så kan du börja att planera hur du vill lägga upp din ekonomi utan att det överskrider dina nuvarande inkomster.  

Målet är att kunna minska dina fasta kostnader och ta bort några flytande kostnader så att du får mer svängrum i din ekonomi.

 

Tips 2:

En normal utgift för oss flesta är kolumnen “övrigt” det är de pengar som flyger iväg utan att du inte riktigt vet vart de tar vägen. Att börja peta i denna kolumn är inte så dumt. Kolla ditt bankkonto, dina kontoutdrag, samt dina kvitton och se vart dessa pengar tar vägen. Att göra detta ger dig oftast mer pengar över till ditt sparande eller för att betala av dina nuvarande skulder.

 

Tips 3:

Ett smart sätt för dig som inte riktigt får ihop din ekonomi är att öppna olika konton för de olika utgifterna du har. Till exempel ett konto för matkostnader, ett för transport osv. Det kan göra det lättare för dig att hålla koll på vart dina pengar går och samtidigt ha bra koll på hur mycket pengar du har gjort av med samt hur mycket du har kvar att spendera på varje utgift.

 

Tips 4:

Skulder är nog den vanligaste boven för att inte få ihop sin ekonomi. Det första du ska göra när du inte kan betala av din skuld för månaden är att ringa till det företag där skulden ligger. På så sätt kan du och företaget komma överens om att skjuta på betalningen. Ni kan kanske även komma ense om en betalningsplan som passar din budget. Problemet de flesta har är att de hör av sig för sent till företaget där skulden ligger. Det resulterar oftast i att de inte hjälper dig och har inte samma förståelse som om du hade tagit tag i problemet direkt när du först insåg att skuld betalningen inte kunde betalas.

Så fort du tar på dig en skuld så ökar dina utgifter. För att du ska ha råd att betala tillbaka lånet måste du göra upp en betalningsplan, antingen själv eller ett gemensamt med företaget där skulden ligger.

 

Tips 5:

För att få ihop pengar till en stabil buffert och kanske till ett sparkonto för framtida resor eller boenden, så bör du lägga undan dina övertaliga pengar från månaden istället för att tillägga dem på nästa månads inkomst.

Att göra en budget ger dig oftast bättre kontroll över din nuvarande ekonomi. Det kan ge dig en slags trygghet att veta vart du ska lägga dina pengar. Om du börjat att få kontroll över din ekonomi och ditt sparande så finns det en buffert för kommande månader med större utgifter.  Ditt sparande kan även ge dig en inblick på hur din framtida ekonomi kommer att se ur.  

Källor: http://www.expressen.se/leva-och-bo/lyxfallans-expert-sa-far-du-koll-pa-ekonomin/https://www.svd.se/ekonomernas-tips-sa-ska-ungdomar-spara#sida-2